Relatietips

1.Reserveer een weekend per jaar om je relatie en je leven te bespreken. 
Ga ervoor naar een suffe plek waar niet echt iets anders te doen is, boek een suf maar comfortabel hotel. Het is niet de bedoeling dat je dingen opspaart voor dit weekend, maar wel dat je de tijd neemt om dingen nog eens goed te overdenken en ze te delen. Doe het serieus, respectvol en eerlijk en vier ’s avonds wat je besproken hebt. Je viert óf dat het allemaal heel goed gaat, óf dat je nu weet waar je aan moet werken. Pure winst.

2. Spontane acties zijn leuk, maar goede spontane acties van de ander verwachten is een aandachtspuntje. 
Vertel je partner wat je leuk zou vinden. En bedenk als het zo ver is hoe lief het is dat hij/zij het speciaal voor jou, op jouw verzoek heeft geregeld. Vertel je partner tenminste dat je het leuk zou vinden als hij/zij je eens verrast. Houd in je achterhoofd dat een verrassing altijd een beetje een gok is en dat die ander ook mis kan gokken. Dan kan het nog steeds een lief gebaar zijn. 
(Oké als je niets met sport hebt, bovendien geblesseerd bent, en je partner komt met een clinic van een (blijkbaar) bekende voetbaltrainer die valt op de dag dat je al naar een wijnproeverij zou gaan waar je al weken naar uitkijkt, mag je vragen hoe goed de ander je kent.)

3. Gaat het niet lekker? Lees allebei hetzelfde zelfhulp-/relatie-adviesboek 
(desnoods terwijl je even uit elkaar bent) en maak een paar afspraken om daarover te praten. (Laat je partner het boek kiezen.)