3 Bespaarprincipes

Het klinkt simpel en vaak is het dat ook, maar niet altijd. Maak dit rijtje tot je principes als je echt geld wil besparen:
  1. Verzin geen smoesjes
  2. Geef geen geld uit 
  3. Doe het zelf
En dan nu met een beetje toelichting

Verzin geen smoesjes
Er zijn altijd wel redenen te bedenken waarom iets niet kan. Als je dat doet, en het daarbij laat, gebeurt niet wat je wil. Wil je besparen? Bedenk dan steeds opnieuw waarom jij de tip die je hebt gevonden wel kan toepassen, of waarom je wat je bedacht hebt wél kan doen. Het helpt als je weet waarom je bespaart. Formuleer het voor jezelf. Zet het op de achtergrond van je telefoon. Schrijf het op een briefje en stop het in je portemonnee.
Weet wat je wil, en zorg dat je het krijgt!

Geef geen geld uit
Echt, zo simpel kan het zijn. Ga niet naar de winkel, niet online en niet in de stad. Ga niet naar het café of restaurant.
Nou moet je bijvoorbeeld wel eten en als je nog niet helemaal zelfvoorzienend bent en geen onrechtmatige dingen wil doen, zul je wel wat geld uit moeten geven. Zoek altijd het goedkoopste alternatief. Kies niet voor het B-maerk in plaats van het A-merk, maar koop het huismerk dat onderin het schap ligt. Kost dat moeite, wil je eigenlijk liever net iets meer uitgeven? Bedenk dan dat geld uitgeven al een concessie is.
Kijk waar je het meeste geld aan uitgeeft, en zoek een goedkoper alternatief. (Gratis is het allergoedkoopst). Soms vraagt het voorbereiding (zie ook 'Doe het zelf')
Twee aandachtspunten:
1. Let op de kosten tijdens de gebruiksduur (een apparaat met een lage aanschafprijs, maar hoge gebruikskosten, bv vanwege energieverbruik, kan uiteindelijk duurder zijn dan de versie met een hogere aanschafprijs maar lage gebruikskosten.)
2. Houd het eerlijk.

Doe het zelf
Maak thuis je lunch klaar in plaats van het op locatie te kopen.
Fiets naar je werk in plaats van de benzine of de ns het werk te laten doen.
Houd jezelf warm door een trui in plaats van verwarming.
Bereid zelf een heerlijk diner in plaats van dat je dat een kok in een restaurant voor je laat doen.
Maak zelf een kast in plaats van die te kopen.
Repareer je spullen zelf.

Soms moet je even investeren om te leren om bepaalde dingen zelf te kunnen doen. Investeer alleen als het ook echt een besparing oplevert (dat mag best op de wat langere termijn zijn).